Fertilitet og ufrivillig barnløshed

Fertilitetsbehandling og barnløshed kan hos både mænd og kvinder medføre symptomer på depression, angst, stress og nedsat livskvalitet, fx øget stress i parforholdet.

I løbet af livet oplever 16-26% af alle par problemer med at få børn. I Danmark kom næsten 10% af fødselsårgangen i 2018 til verden efter fertilitetsbehandling. Forløbene i fertilitetsbehandling kan være lange og psykisk udmattende og belastende, faktisk er dette årsag til at 30% dropper ud af fertilitetsbehandling.

Personer og par som oplever fertilitetsproblemer og ufrivillig barnløshed har ofte kæmpet i længere tid og oplevet bristet håb og skuffelser. Fertilitetsbehandling eller en adoptionsproces kan være en sårbar periode med mange følelsesmæssige rutsjeture, hvor man ikke ved, hvor meget man skal igennem, og om det mon lykkes. Det kan være udmattende og drænende – og påvirke egen selvtillid og parforholdets nærvær.

Du er velkommen hos mig, både individuelt eller sammen med din partner. Belastning som følge af fertilitetsbehandling eller ufrivillig barnløshed behandles med en biopsykosocial tilgang, hvor vi taler om dit forløb og inddrager både de fysiske, psykiske og sociale oplevelser, for at finde ud af hvordan du kommer bedst igennem og forsøger at identificere hvilke ressourcer, du har.

Kilde: Garre, V. F. S., Yoon Frederiksen & Petersen, K. B., (2020) Anbefalet behandlingstilbud ved psykosociale konsekvenser af infertilitet og fertilitetsbehandling. Ugeskr Læger 2020;182:V08190430